fbpx
Image Alt

Σωματική Άσκηση

Διατροφική εξάσκηση, γαλακτοκομικά φρούτα, ξηροί καρποί και δημητριακά

Γαστρεντερικες διαταραχες κατα την ασκηση

Τα γαστρεντερικά προβλήματα παρατηρούνται αρκετά συχνά, ιδιαίτερα στα αγωνίσματα αντοχής, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν αρνητικά τη διάθεση και τελικά την απόδοση των ασκούμενων. Σύμφωνα με τις καταγραφές, σχεδόν το 90% των αθλητών έχουν βιώσει κάποια στιγμή της καριέρας τους γαστρεντερικές διαταραχές που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της αθλητικής τους απόδοσης. Οι διαταραχές αυτές μπορούν να ξεκινήσουν με τη μορφή απλής ενόχλησης και να πάρουν διαστάσεις έντονου πόνου, ναυτίας ή/και διάρροιας. Κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης ή/και έντονης άσκησης, η αιματική ροή προς το στομάχι και το έντερο είναι περιορισμένη, προκαλώντας με τον τρόπο αυτό δυσκολία στη διαχείριση των εισερχόμενων θρεπτικών συστατικών, είτε αυτά έχουν τη μορφή στέρεης τροφής, τζελ ή διαλύματος.

Ο μηχανισμός δράσης σχετίζεται και με τα αυξημένα επίπεδα νορεπινεφρίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που απελευθερώνεται από τις νευρικές απολήξεις του συμπαθητικού νευρικού συστήματος κατά την παρατεταμένη/έντονη άσκηση και προκαλεί αγγειοσυστολή στη σπλαχνική περιοχή. Τα συμπτώματα αυτά ποικίλουν στον τρόπο εμφάνισής τους και ορισμένοι ασκούμενοι είναι περισσότερο επιρρεπείς από άλλους. Μέσω της διατροφικής εξάσκησης επιτυγχάνεται εξοικείωση του οργανισμού με τη διαδικασία της διαχείρισης των τροφών-υγρών που εισέρχονται στο στομάχι και επιτυγχάνεται λειτουργική αιμάτωση του πεπτικού σωλήνα προς απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και του νερού. Στατιστικές δείχνουν ότι οι αθλητές που εξασκούνται προοδευτικά στην κατανάλωση τροφής ή τζελ ή ροφημάτων, κατά τη διάρκεια της άσκησης, έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν τέτοια συμπτώματα. Παράλληλα, η αποφυγή ή ο περιορισμός ορισμένων θρεπτικών συστατικών όπως τα λίπη, οι πρωτεΐνες, οι φυτικές ίνες, η φρουκτόζη (σε υψηλή δόση) και τα πολύ περιεκτικά υδατανθρακικά ροφήματα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ανεπιθύμητων συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Επομένως, είναι σημαντικό να διατηρούμε κατά νου πως ο πεπτικός σωλήνας αποτελεί ένα βασικό αθλητικό ιστό του σώματος, ο οποίος «παλεύει» για να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά της διατροφής, για τροφοδοσία του μυϊκού συστήματος και υποστήριξη των υψηλών αθλητικών επιδόσεων. Το θέμα δεν είναι πόσο θα παρέχουμε εμείς μέσω της στοματικής οδού, αλλά πόσο θα μπορέσει ο πεπτικός σωλήνας να διαχειριστεί έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του κατά τη διάρκεια της άσκησης.

 

Βιβλιογραφικές Αναφορές:

1.Cox, G. R., Clark, S. A., Cox, A. J., Halson, S. L., Hargreaves, M., Hawley, J. A., Jeacocke, N., Snow, R. J., Yeo, W. K. and Burke, L. M. (2010). Daily training with high carbohydrate availability increases exogenous carbohydrate oxidation during endurance cycling. J Appl Physiol. 109:126-34.

2.Pfeiffer, B., Stellingwerff, T., Hodgson, A. B., Randell, R., Poettgen, K., Res, P. and Jeukendrup, A. E. (2011). Nutritional intake and gastrointestinal problems during competitive endurance events. Med Sci Sports Exerc. In review.

3.Van Wijck, K., Lenaerts, K., Grootjans, J., Wijnands, K. A., Poeze, M., Van Loon, L. J., Dejong, C. H. and Buurman, W. A. (2012). Physiology and pathophysiology of splanchnic hypoperfusion and intestinal injury during exercise: strategies for evaluation and prevention. Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol. 303:G155-68.

4.Wright, H., Collins, M., Villiers, R. D. and Schwellnus, M. P. (2011). Are splanchnic hemodynamics related to the development of gastrointestinal symptoms in ironman triathletes? A prospective cohort study. Clin J Sport Med. 21:337-43.